El Consell Comarcal del Baix Llobregat ha elaborat un informe per definir el paper que juguen els professionals, els punts de millora en la relació i elaborar una Guia de Bones Pràctiques en el tracte a la gent gran i les persones en situació de fragilitat per problemes de salut.

S’estima que la soledat afecta 150.000 persones grans a Catalunya. Sovint aquesta soledat ve marcada per la pèrdua de la parella o dels fills però també per patir relacions familiars no vinculants o que aquests familiars es trobin físicament lluny de la persona gran.

Aquest tipus de situacions incrementen diàriament i una de les explicacions que es dóna és l’envelliment de la població: el 17% de la població de Catalunya supera els 65 anys d’edat. El 57,7 per cent d’aquestes persones són dones i el 42,3 per cent són homes. A més, la gent gran cada vegada és més gran.

Llegir noticia

congresinfancia2

El Congrés Català de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència aborda els trastorns de conducta dels joves

 • El VI Congrés aborda la problemàtica dels trastorns de conducta d’infants i adolescents des d’una perspectiva multidisciplinària i intersectorial. Compta amb més de 400 inscrits de diversos àmbits i una setantena de ponents, convidats i participants en els comitès
 • El Congrés es clourà amb una taula de debat sobre els impactes dels atemptats del mes d’agost a Barcelona i Cambrils
 • El programa està constituït per 4 taules, conferències, debats i una vintena de pòsters seleccionats

 

La Fundació Congrés Català de Salut Mental organitza la sisena edició del Congrés Català de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència, que tindrà lloc els dies 23 i 24 de novembre al Cosmocaixa de Barcelona. L’organització ha comptat amb la participació d’un ampli col·lectiu de professionals, des dels comitès Organitzador i Científic, i del suport de diferents entitats i institucions del sector.

El doctor en Antropologia Àngel Martínez, professor titular de la Universitat Rovira i Virgili, inaugura el Congrés amb la conferència “Adolescències, crisi de la presència i pèrdua de la reciprocitat: una perspectiva antropològica”.

La filosofia del Congrés queda definida a partir dels eixos següents: 1) Multidisciplinarietat; 2) Àmplia representació geogràfica; 3) Àmplia representació de models teòrics; 4) Èmfasi en l’enfocament comunitari; 5) Creació d’espais de debat amb una àmplia participació del públic assistent.

El Congrés abordarà la lectura i complexitat dels trastorns de la conducta en la infància i l’adolescència des de diferents àmbits; les intervencions des de la clínica; els recursos i dispositius disponibles; i els avenços en recerca sobre els trastorns de conducta del nen i de l’adolescent.

Alguns reptes que aborda el Congrés

El problema dels trastorns de conducta infantil i adolescent no és un tema que s’hagi de tractar únicament des del punt de vista dels especialistes de salut mental; intervenen factors a nivell familiar, escolar i social.

A nivell familiar i social, la solitud de la població jove que viu en entorns inestables, fràgils, precaris i canviants a velocitat de vertigen provoca que l’adolescent vulnerable i fràgil -com correspon a la seva etapa evolutiva- abandoni fàcilment l’escolaritat i pugui caure en quadres psicopatològics severs o buscar satisfaccions immediates en xarxes socials, qualsevol tipus de consum o en grups idealitzats que, d’alguna forma, li proporcionin una pseudo identitat.

A nivell de recursos: L’educació és un dret i un deure, però la salut només és un dret i no pas un deure; això provoca greus problemes a l’hora d’intervenir, ja que en bastants casos les famílies no autoritzen la intervenció dels professionals de la clínica. D’altra banda, falta formació en temes de salut mental i sobre el model de salut mental comunitària. També es pateix un col·lapse de molts serveis, en especial de les urgències psiquiàtriques en infància i adolescència.

A nivell biològic: Durant les últimes dècades s’està realitzant un gran esforç per comprendre les bases neurofisiològiques que sustenten l’associació entre maltractament/negligència i risc de patir trastorns mentals en l’edat adulta. Especialment, als últims anys s’està investigant el rol de les modificacions adquirides, capaces d’alterar l’expressió dels gens i, per tant, la plasticitat general dels sistemes biològics d’adaptació i resposta a l’estrès.

Dades sobre l’impacte dels trastorns mentals en infants i adolescents

grafica-trastornsiaMés d’un terç de les consultes (34,4%) i dels diagnòstics (36,1%) sobre salut mental d’infants i adolescents són per motius de trastorn de la conducta. El 58% d’aquests trastorns es desenvolupen en joves majors de 12 anys, seguit de la franja d’edat entre 5 i 12 anys, que s’eleva al 39%. El 3% restant de casos es diagnostica a nens i nenes de 0 a 5 anys.

S’estima que fins a un 30% de la patologia mental de l’edat adulta està directament o indirecta relacionada amb el maltractament durant la infància, incloent la negligència dels pares, el maltractament físic i psicològic i l’abús sexual, entre les formes de maltractament més comunes.

Ponents del congrés a disposició dels mitjans per a possibles entrevistes

Alberto Lasa

Psiquiatra i psicoanalista. Ex-cap del Centre de Salut de Nens i Adolescents del Servei Basc de Salut. Osakidetza. Ex-president de Sepypna.

Josep Moya

Psiquiatre i psicoanalista. Metge consultor del CSMA del Parc Taulí de Sabadell, coordinador de l’Equip Clínic del Centre l’Alba, de Barcelona (Atenció a infants i adolescents amb trastorns de conducta, psicosi i autisme). Fundador de l’Observatori de Salut Mental i Comunitària de Catalunya (OSAMCAT) i membre de l’Equip CIPAIS. Docent de la Diputació de Barcelona i d’ ACCEP, supervisor d’equips de Justícia Juvenil de Girona. És autor del llibre: “Maldad, culpa y responsabilidad”.

Antecedents del Congrés

El Congrés Català de Salut Mental de la Infància i l’Adolescència es porta a terme de forma trianual, amb la finalitat de tractar les problemàtiques de salut mental que afecten la infància i l’adolescència.

Les altres edicions del Congrés han estat:

 • I Congrés (2002): “Salut Mental Infantil i Juvenil. Perspectives per el segle XXI”.
 • II Congrés (2005): “Adolescència i les noves necessitats en Salut Mental”.
 • III Congrés (2008): “Els malestars contemporanis. Anàlisi des dels àmbits de Justícia, Educació, Salut, Treball, Acció Social i Ciutadania i comunitaris”.
 • IV Congrés (2011): “Els temps de la infància i l’adolescència. Malestars i psicopatologia: detecció, prevenció i acció interdisciplinari”.
 • V Congrés (2014): “Experiències en salut mental: en el camp assistencial, de formació i de la recerca”.

Presentació monografiaEl Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya acull, el 24 d’octubre, la presentació de la novetat editorial “Teràpia psicoanalítica amb bebès i pares. Pràctica, teoria i resultats”, de Björn Solomonsson.

Lluís Isern, de la Fundació Congrés Català de Salut Mental i Guillermo Mattioli, president de la Secció de Psicologia Clínica, de la Salut i Psicoteràpia del COPC presentaran l’acte, que acabarà amb un col·loqui amb els assistents. L’entrada és lliure.

Resum de Teràpia psicoanalítica amb bebès i pares. Pràctica, teoria i resultats, de Björn Salomonsson

El llibre descriu el treball psicoanalític de Björn Salomonsson, que parteix de la tesi que els bebès tenen coses a la ment, representacions en forma d’imatge mental que combinen una idea amb una emoció. Per això cal adreçar-se a l’infant, que encara que no ens entén literalment, perquè capta la comunicació més enllà dels nivells verbals. L’objectiu d’aquest tipus de comunicació és contenir les seves ansietats i les inquietuds dels pares que tenen sentiments d’inutilitat, culpa i ràbia. La teràpia, que anomena MPI, ha de reduir els efectes sobre l’infant causades per mala comunicació.

Salomonsson respon les possibles crítiques a la seva tesi inicial amb les recents investigacions sobre desenvolupament i amb la teoria psicoanalítica. En el seu model, es considera l’infant com el “pacient central”, i per tant, el terapeuta parla directament al bebè i, si és adequat, treballa amb ell en la transferència.

El llibre, entre d’altres, respon a qüestions clau com: què passa en la ment del bebè? Té representacions psíquiques des de ben petit? Què pot entendre un bebè dels nostres missatges? Funciona el MPI?

Es tracta d’un llibre de lectura essencial per a professionals d’atenció precoç, psicoanalistes i terapeutes que treballen amb nens, adolescents i adults ja que il·lustra amb tota claredat les arrels primitives del funcionament psíquic.

 

Aquesta monografia ha estat traduïda per Esperança Castell, Josep O. Esteve, Elena Fieschi, Antònia Grimalt, Anna Romagosa, Jordi Sala i Mabel Silva.

L’autor

Björn Salomonsson és analista didàctic de nens de l’Associació Psicoanalítica de Suècia, a Estocolm. Treballa en pràctica privada i al Centre de Salut Infantil Mamma Mia, on també exerceix de psicoanalista consultor. És professor investigador en la Unitat de Salut Reproductiva, en el Departament de Salut de Dones i Nens de l’Institut Karolinska.

Amb motiu del Dia Mundial de la Salut Mental, Sant Pere Claver ha preparat diverses activitats gratuïtes a Cal Muns pel divendres 6 d’octubre, que enguany està centrat en la depressió.

Cal saber que…
 • Totes les activitats del dia 6 d’octubre són gratuïtes.
 • El Converses (17h) requereix inscripció prèvia aquí.
 • La sessió clínica (8.30h) va destinada a professionals de la salut mental, serveis socials, docència… Requereix inscripció aquí
 • Activitats Cal Muns (8.30h): Sessió Clínica. 2a. planta. Sala d’actes M. Victòria Oliva. C. Gavà 70-72 · 08014 Barcelona. Com arribar?

Per a més informació:
Sant Pere Claver – Institut Docent i Recerca. info@spcdocent.org  · Tel. 93 443 39 50

Descarregar programa

image001

Davant els greus esdeveniments que s’estan succeint al nostre país, la Junta de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, vol manifestar el seu suport al dret a decidir i la denúncia a les polítiques i actuacions del govern del PP i als qui li donen suport, que no fa més que contribuir a dificultar una solució a una situació molt complexa, en aquest moment plantejada en forma de conflicte social, on diverses opcions, totes elles legítimes políticament, han de poder trobar un espai compartit de diàleg serè per la llibertat, la democràcia i la salut (mental) de tots plegats. Per aquest motiu, ens adherim al Manifest Col·legis i Associacions Professionals de Catalunya davant del referèndum de l’1 d’octubre.

Barcelona, 20 de setembre de 2017

Sin título

 

 

 

 

 

Reconeixement a la trajectòria de Leticia Escario, 45 anys de dedicació als infants i adolescents.

 6 d’octubre al CaixaForum de Barcelona

En aquesta jornada es vol debatre vers la salut mental de l’adolescent: les seves dificultats però també les seves capacitats, recursos, competències i aspectes sans, tant del pacient com de l’entorn, amb les que podem comptar per tal de promoure progrés i benestar.

Més informació

 

F. de Diego
Atemptats a Barcelona i Cambrils – Agost 2017

Necessitem fer d’aquestes paraules un clam contra la violència que penetra en el cos i en l’ànima de les persones que han patit l’atac i les seves famílies, però expressant que tots els ciutadans ens sentim atropellats i danyats per aquests fets.

Aquest clam conté condemna, condol, indignació, dolor i reafirmació en la capacitat humana d’aturar aquestes manifestacions destructives de la convivència de les persones i del respecte per la nostra diversitat.

La resposta social, política, policial i professional, ens reafirma en la convicció de la nostra capacitat esclaridora dels fets, de les responsabilitats i reparadora de la salut dels danys físics i emocionals als que ens hem vist enfrontats.

No obstant aquest dany requerirà reparació, cada mort, cada ferit, cada família colpejada brutalment pels fets, ens reclamen capacitat de denúncia dels fenòmens socials que porten a l’aparició dels fenòmens fanàtics i terroristes. I cada un dels responsables ha de ser interpel·lat i sotmès a la justícia. En aquest sentit, tots els ciutadans hem d’assumir responsabilitat de denúncia de les polítiques que porten la misèria i la guerra arreu del món i que ens esclata al mig dels carrers de les nostres ciutats.

Volem agrair totes les manifestacions a nivell internacional de condemna i condol, tot el treball que s’està realitzant per tenir cura de les persones més afectades, i volem esperonar a una resposta col·lectiva que no alimenti les pors i el rebuig social dels col·lectius musulmans, ans al contrari, agermanar-nos amb totes les persones portadores de respecte pels valors i els drets humans i de lluitar plegats per la pau al món.

Des de la Fundació CCSM hem ofert la nostra cooperació al departament de Salut de la Generalitat de Calalunya i a la l’Àrea de Salut de l’Ajuntament de Barcelona i volem reafirmar-nos en la nostra incondicional disponibilitat.

Barcelona, 18 d’agost de 2017

El 6è Congrés Català de Salut Mental reivindica la fraternitat, els drets i la qualitat democràtica en relació a les persones migrades

 • El conseller de Salut de la Generalitat posa en valor “l’excepcionalitat europea de Catalunya” en l’àmbit de l’acollida
 • El psiquiatra d’origen sirià Nabil Sayed-Ahmad Beirutí aborda les migracions com un fenomen “inherent a la naturalesa humana amb molts aspectes positius”

 

6è Congrés Català de Salut Mental

“No serem una societat mentalment i espiritualment sana fins que no ens tractem de manera massiva i ordinària com germans els uns als altres”. Amb aquestes paraules ha inaugurat aquest matí el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Antoni Comín, el 6è Congrés de Salut Mental: ‘Migracions, Exili i Refugi. Drets Humans i Salut Mental’. Una fraternitat que ha reivindicat també la presidenta de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, Àngels Vives, en la seva intervenció, i que hauria de marcar l’abordatge del fenomen migratori des del punt de vista dels drets i de la qualitat democràtica. “Hem de fer ciutadans”, ha afirmat Oriol Amorós, secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat.

Toni Comín: “No serem una societat mentalment i espiritualment sana fins que no ens tractem de manera massiva i ordinària com germans els uns als altres”

Els representants del Govern han fet valer l’atenció sanitària universal i els serveis d’inserció laboral que presta el SOC fins i tot a les persones en situació irregular com dos exemples del que Antoni Comín ha qualificat d'”excepcionalitat de Catalunya en el context europeu” pel que fa a les polítiques d’acollida. La comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, ha recordat l’existència del Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats des de fa gairebé tres dècades i el pla ‘Barcelona, Ciutat Refugi’ des de 2015.

La degana del Col·legi de Treball Social de Catalunya, Núria Carrera, ha posat de manifest la voluntat del professionals d’acollir des de l’acció comunitària, en el cas del treball social “fent prescripció social i acompanyant les persones en la seva integració”, i ha defensat la denúnica i la mobilització “per generar canvis i assegurar els drets de tothom”. Per la seva banda Lluís Noguera, director de CosmoCaixa –espai que acull el Congrés fins dissabte 3 de juny—, ha destacat “la importància de la cultura, un dels pilars de la societat del benestar” en el procés cap a la plena ciutadania de les persones migrades.

nabil-6congresLa ponència de Nabil Sayed-Ahmad Beirutí, psiquiatra d’origen sirià, ha plantejat el fenomen migratori com quelcom inherent a la naturalesa humana i ha reivindicat els “moltíssims aspectes positius” que comporta: pèrdua de la por a l’altre, oportunitats, coneixements, aprenentatge… Sayed-Ahmad ha fet seva la mirada d’Amin Maalouf quan aposta per parlar d’orígens en lloc d’arrels: “les persones no tenim arrels, tenim peus i caminem”. Ha lamentat, això sí, que les migracions d’avui, els desplaçaments forçats que posen en risc la salut mental, siguin fruit d’una determinada globalització i de raons econòmiques vinculades a la concentració de la riquesa.

El Congrés comptarà entre avui i dissabte amb aportacions de nombrosos professionals i experts de diversos àmbits, entre els quals la catedràtica de Filosofia Moral i Política Margarita Boladeras,  el filòsof i escriptor Josep Ramoneda, i el fundador i director del Servei d’Atenció Psicopatològica i Psicosocial a Immigrants i Refugiats (SAPPIR) de l’Hospital Sant Pere Claver de Barcelona, Joseba Achotegui. L’objectiu de la convocatòria és construir propostes capaces de disminuir els riscos derivats de les migracions i millorar la convivència i la cohesió ciutadana, incrementant així els nivells de salut i benestar de la població.

El 6è Congrés Català de Salut Mental el coorganitzen la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), amb la col·laboració de la resta de col·legis professionals, socis protectors de la FCCSM: Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB)  i Col·legi de Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).

 • Amb el títol ‘Migracions, Exili i Refugi: Drets Humans i Salut Mental’, la trobada reunirà uns 300 professionals de l’1 al 3 de juny al Barcelona
 • L’organitzen la Fundació Congrés Català de Salut Mental, el Col·legi de Treball Social de Catalunya i el Col·legi de Metges de Barcelona

 

De l’1 al 3 de juny se celebra al CosmoCaixa de Barcelona el 6è Congrés de Salut Mental amb el títol ‘Migracions, Exili i Refugi: Drets Humans i Salut Mental’, que reunirà al voltant de 300 professionals de diversos àmbits –salut, atenció social, migracions…— per debatre i compartir neguits i reflexions al voltant dels moviments migratoris arreu del món. Entre els ponents s’hi compten el psiquiatra d’orígen sirià Nabil Sayed-Ahmad Beirutí, la catedràtica de Filosofia Moral i Política Margarita Boladeras, el filòsof i escriptor Josep Ramoneda, entre d’altres.

Dimecres 31 se celebra un acte previ en homenatge al psiquiatre i psicoanalista argentí Valentin Barenblit, a les 19h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona presidit pel 1r tinent d’Alcalde, Gerardo Pisarello. La inauguració del Congrés dijous 1 de juny a les 9h comptarà amb el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat, Oriol Amorós, i la comissionada de Salut de l’Ajuntament de Barcelona, Gemma Tarafa, a més dels representants de les entitats organitzadores: Àngels Vives (presidenta FCCSM) i Núria Carrera (TSCAT). Dissabte 3 clourà la trobada el conseller de Salut de la Generalitat, Toni Comín.

L’objectiu de la convocatòria és construir propostes capaces de disminuir els riscos derivats de les migracions i millorar la convivència i la cohesió ciutadana, incrementant així els nivells de salut i benestar de la població. La perspectiva interdisciplinària donarà cabuda a un gran nombre de persones i col·lectius amb experiències i coneixements vinculats a la dramàtica situació que estem vivint a Europa amb la crisi dels refugiats. Davant d’aquesta realitat, el Congrés vol ser un element més de denúncia i mobilització per respondre-hi, en aquest cas des de la perspectiva de la salut mental comunitària.

 

Repercussió en la salut mental

Els processos migratoris comporten una alta càrrega de patiment individual i, alhora, d’incomprensió i respostes inadequades en les comunitats que podrien procurar acollida. La cerca de refugi davant situacions d’adversitat i desemparament per motius diversos –guerres, fam, pobresa, manca de llibertats…— posen al descobert nombroses fragilitats, tenen una gran repercussió en la salut mental i evidencien la necessitat d’actuar de manera col·lectiva, coordinada i global.

El contingut del Congrés gira al voltant de tres eixos: ‘Els Drets Humans de les persones migrants: mites i realitats’, ‘Impacte i efecte de les violències en la subjectivitat i en els vincles socials’ i ‘Atenció integral des de la salut mental’. S’abordaran els aspectes polítics, socials, culturals i religiosos que incideixen en una bona acollida; el paper dels mitjans de comunicació i les xarxes socials com a formadors d’opinió; les contradiccions de la subjectivitat contemporània; el clam solidari davant la por i el rebuig a “l’estrany”; i la intervenció de la xarxa sanitària reconeixent la implicació d’altres actors, com ara el territori, la comunitat, els serveis socials, l’educació, l’habitatge i la justícia, entre altres.

El 6è Congrés Català de Salut Mental el coorganitzen la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM), el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), amb la col·laboració de la resta de col·legis professionals, socis protectors de la FCCSM: Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i Col·legi de Educadores i Educadors Socials de Catalunya (CEESC).

Ocupació insuficient de les persones amb discapacitatSalut Mental Catalunya

Desembre, el mes en què tothom fa balanç, l’Instituto Nacional d’Estadística (INE) publica l’actualització del seu informe anual ‘El empleo de las personas con discapacidad’ i aquelles entitats que, com AMMFEINA SMC, destinem esforços a promoure la inclusió laboral de les persones amb un diagnòstic de salut mental, tanquem l’any amb mal regust de boca.

Veure article