Em complau participar en el llibre de commemoració dels 20 anys de la Fundació Congrés Català de Salut Mental, entitat que va néixer amb la voluntat de transmetre el caràcter interdisciplinari, intersectorial i integral de l’atenció a la salut mental del nostre País. Des de l’inici va aplegar professionals de diferents disciplines i àmbits, reflectit amb la implicació de diferents col·legis professionals com el de Metges de Barcelona, el de Psicòlegs de Catalunya, el col·legi oficial d’infermeres i infermers de Barcelona, el de Treball Social de Catalunya i el d’Educadores i Educadors Socials.
El repte era molt important: generar un debat profund sobre el model d’atenció a la salut mental des d’una perspectiva integral i integradora que contemplés des de la sensibilització social, la promoció de la salut mental, la prevenció, l’atenció especialitzada i també la recuperació i la inserció social. Uns debats que més enllà de l’àmbit sanitari, han incorporat l’àmbit social, educatiu, judicial i laboral i on els valors i la preocupació pels drets de les persones i l’ètica assistencial ha estat un imperatiu.
Aquestes reflexions s’han dut a terme des d’un visió global de Salut Mental i societat, incorporant, també, la visió de la filosofia, la sociologia i l’antropologia en aquesta mirada amplia del concepte de salut mental , i també posant el focus cap a l’atenció a les poblacions en situació d’especial vulnerabilitat
Així mateix, s’han posat molt esforços en la formació continuada i transversal dels professionals, per poder integrar una veritable atenció bio-psico-social de la salut mental, així com en el treball col·laboratiu amb altres entitats i sobretot en les associacions representants de les famílies i en primera persona.
També vull destacar la col·laboració amb les diferents administracions tant del Govern de la Generalitat, com les administracions locals i la seva participació activa durant aquests 20 anys en el Consell Assessor de Salut Mental i Addiccions.
La FCCSM m’ha acompanyat durant tots els anys que he tingut la sort de treballar al departament de Salut, en moments claus com va ser l’any 2006 l’elaboració del Pla Director de Salut Mental i Addiccions amb la implicació i participació de tot el sector i també l’any 2016 en la redefinició de les Estratègies de Salut Mental i Addiccions 2017-2020 i l’impuls actiu del model d’atenció comunitària. També en moments complicats pels serveis sanitaris i socials com a conseqüència de la greu crisi econòmica que va tenir un impacte molt rellevant en la salut mental de la població.
Han estat nombroses les reunions i trobades amb l’administració, d’un debat intens, no sempre amb visions compartides però si amb un objectiu constructiu i de col·laboració en pro de la millora de l’atenció a la salut mental de Catalunya. És en aquest sentit que vull fer un agraïment a totes les persones que durant aquests anys han liderat la Fundació CCSM, a la Dra. Àngels Vives, el Dr. Josep Clusa i al Sr. Josep Vilajoana , així com a les juntes i a la direcció en mans del Sr. Victor Martí.
Deixeu-me però que tingui un record especial pel Dr. Josep Clusa, a qui malauradament ja no li podré fer aquest agraïment en persona, per la seva col·laboració, la seva disponibilitat, la seva honradesa, la seva vocació de servei públic, i el seu recolzament durant els anys que va ser president.
Cristina Molina