ENTORNS TERAPÈUTICS: ITINERARIS I BUITS ASSISTENCIALS
Barcelona, 26 d’octubre de 2012
Organitza:
Associació Catalana de Professionals de la Salut Mental (AEN-Catalunya)
Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM)
Document de síntesis: 6A. JORNADA LA XARXA A DEBAT
La Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM) i l’Associació Catalana de Professionals de Salut Mental – Associació Espanyola de Neuropsiquiatria (ACPSM-AEN), organitzadors d’aquesta Jornada, que forma part del cicle de Xarxes a Debat, volen posar l’accent enguany en els buits assistencials que es generen a les xarxes de salut mental i fer un debat que permeti trobar accions de millora dels itineraris assistencials que segueixen els pacients.
La Jornada vol destacar la visió d’una assistència basada en les necessitats de l’usuari i per tant d’una atenció integral, que pari compte de la importància de la continuïtat i coherència de les intervencions assistencials, en el recorregut que fa per les xarxes de salut mental.
En la primera part de la jornada, el Dr. Carles Constante, director general de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris del Dept. de Salut va posar l’accent en aquests mateixos punts remarcant el compromís de les administracions amb el desenvolupament dels recursos comunitaris, l’atenció a la cronicitat, la major resolutivitat en primària, les carteres de serveis complementàries, la lluita contra l’estigma i va posar d’exemple l’èxit del programa de prevenció del suïcidi de l’Eixample.
La Jornada ha estat estructurada posteriorment entorn a dues taules: la primera referida a les organitzacions assistencials, i la segona, a experiències concretes de continuïtat assistencial en el nostre entorn.
El Dr. Claudi Camps, director mèdic de l’Institut d’Assistència Sanitària de Girona en la primera taula rodona, va comentar la importància de la integració de serveis infantil-adults, de la transparència de la gestió dels serveis i la seva aposta per la intervenció de familiars en la Junta, així com l’increment assolit en el nombre de pisos tutelats i l’experiència positiva del pis-escola a la xarxa de Girona. Va insistir especialment en la necessària formació integral dels residents per facilitar una alta qualitat assistencial.
El Dr. Charles Alezrah, cap de servei al Centre Hospitalier Spécialisé de Thuir (França) va remarcar la cronicitat com inherent a tot patiment mental, l’aposta per la territorialització estricte i en el cas de la Catalunya Nord, sense diferenciació entre l’ ingrés de aguts, subaguts i crònics, la continuïtat assistencial basada en el pla terapèutic vs. a través del referent psiquiàtric que segueix el pacient en els diferents dispositius de la xarxa (sector Francès). Destaca la importància de l’equip mòbil, com a prova pilot, que admet i orienta la patologia no vinculada inicialment a la xarxa. En el col·loqui es va destacar com aquí l’atenció en les unitats d’aguts està excessivament centrada en la reducció simptomàtica en aquest moment, sense tenir present el pla de tractament a mig i llarg termini amb les conseqüents altes prematures i potenciació de porta giratòria.
En la segona taula, El Sr. Daniel Cruz, coordinador del CSMIJ Granollers de l’ Hospital Sant Joan de Déu destaca la importància del Programa de Suport a Primària sanitària (PSP), que pot potenciar un abordatge integral i preventiu de la problemàtica de l’infant. Subratlla també la manca de valoració per part de les autoritats sanitàries de les tasques assistencials no directes, imprescindibles per a una bona atenció a la salut mental de la població, la importància de potenciar la salut de les famílies i en conjunt la gran rendibilitat sanitària i social de la inversió en el PSP.
El Dr. Jordi Blanch, cap de secció CSM-CCEE, servei de psiquiatria i psicologia de l’Hospital Clínic destaca l’increment de patologia detectada en el pre-adult, el gran buit de recursos en aquest àmbit i la importància de definir referents clars per a aquesta franja d’edat. Explica també l’experiència que ha endegat el HCP amb un Servei d’Adult Jove que facilita el diagnòstic i seguiment de pacients amb tendència constatada a desvincular-se dels serveis.
El Sr. Víctor Martí, coordinador del CAS Rubí, Serveis de Salut Mental Ferran Salsas i Roig. Consorci Sanitari de Terrassa pensa que calen estructures organitzatives que facilitin el procés d’integració dels diferents recursos d’infantil, adults i drogodependències així com la importància d’un treball estructurat inter-institucional entre xarxes sanitàries, socials, educatives i altres. Cal incrementar la flexibilitat i coherència dels enfocaments evitant duplicitats de serveis. Constata resultats d’increment de satisfacció d’usuaris, professionals, l’increment de l’adherència i la reducció del nombre d’hospitalitzacions, així com increment de qualitat de vida, quan les intervencions assistencials són coherents i continuistes. Per tot això ens cal un fort lideratge de les organitzacions i les administracions públiques basat en aquesta perspectiva de treball integral centrat en el pacient i una forta implicació dels professionals en el projecte integral.
Finalment la Dra. Paloma Lago Directora Centres de Salut Mental 9 Barris destaca la importància de tenir en el cap a l’altre, el treball en xarxa, la necessitat d’equip. També comenta la importància del pacient expert i el treball en grup tant dins com fora de l’àmbit assistencial, en clubs, etc.