Àngels Vives, presidenta de la FCCSM, ens explica què ha motivat la Fundació a promoure el 1r Premi Josep Clusa
Per què la Fundació CCSM ha decidit promoure un Premi Josep Clusa en el marc de L’Altre Festival?
El Dr. Josep Clusa ha estat president de la Fundació CCSM durant vuit anys fins la seva mort (2005-2013). Durant tota la seva trajectòria professional com a psiquiatre i psicoanalista, el Dr. Clusa va defensar en el seu treball una mirada àmplia, abarcativa del que és essencial en l’ésser humà. I en aquest àmbit concebut per a la recuperació de la dignitat i de la salut hi va incloure l’art, la música, l’art plàstica, la dansa i el teatre permetent la comunicació del que és essencial. Amb el premi volem lligar l’home, el professional, el pensador, el lluitador, amb l’art escènic i la Salut Mental.
Com a presidenta del Comitè, ens pots avançar quins criteris es faran servir per escollir l’entitat premiada i quin és el premi?
S’entén que tots els grups que es presenten a L’Altre Festival han fet un formidable esforç per mantenir vital i creatiu el propi grup i per fer arribar el seu treball als ciutadans. Nosaltres valorarem aquest esforç, les condicions en que han desenvolupat la seva tasca, la seva originalitat i la integració dels membres en les tasques escèniques. També veurem el recorregut de la seva trajectòria, els anys de treball i els projectes de futur.
El Premi Josep Clusa està dotat amb 2000 euros i el regal d’una aquarel·la del pintor Manel Anoro, pare del director de L’Altre Festival.
És necessari un Altre Festival?
Totalment necessari. Ara que cada vegada amb més força, hem de qüestionar una manera de pensar el trastorn mental com un fet biomèdic amb una resposta farmacològica; L’Altre Festival s’erigeix com un espai de trobada amb el més genuí del que és humà, que és el que ens salva. La capacitat d’expressar a través del cos, del moviment, del gest, de la paraula, del crit, de l’humor, el més genuí de cadascun en un espai del que és comú i col·lectiu. És el que ens fa reconèixer amb els altres com a humans, més enllà de qualsevol origen, diagnòstic o patiment.
Com descriuries el teu concepte de Salut Mental?
La salut ha estat descrita com una manera de viure autònoma, solidària i joiosa (X Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, Perpignyà 1976) i per l’OMS com una manera d’harmonitzar una realitat del que som, com a entitat bio-psico-social. A en Pep Clusa li agradava afegir –cultural-.