COMUNICAT DEL COMITÈ D’ÈTICA ASSISTENCIAL DE LA FCCSM
AMB MOTIU DEL DIA INTERNACIONAL DELS DRETS HUMANS (10/12/20)
Amb motiu del Dia Internacional dels Drets Humans, el Comitè d’Ètica Assistencial de la Fundació Congrés Català de Salut Mental volem denunciar el retrocés inacceptable que s’està produint en els últims temps en el tracte de persones en situació d’agitació o alteració per part de les forces d’ordre públic.
Fa unes setmanes a Barcelona, a un indigent begut que duia una navalla, la Policia Municipal li disparà dos trets. Va ingressar molt greu a l’hospital, deien els veïns que temia molt a la Guàrdia Urbana…
Darrerament a Sabadell, quan una pacient es va veure privada de ser acompanyada en una consulta mèdica a l’ambulatori (per causa de la CV19) es va agitar. Van acudir un mínim de sis mossos i mentre quatre impedien que el públic s’acostés, dos li varen disparar tres trets amb pistola Taser. Al primer ja xisclava per terra de dolor.
Des del nostre punt de vista ambdós casos són gravíssims, constitueixen un pas més en la degradació en l’atenció per part de les nostres policies a persones en estat de fragilitat personal rellevant, sigui per causa psiquiàtrica, condició social, o altres. En tots dos casos hi ha filmacions de la crueltat policial. I a tots dos casos els màxims responsables de tots dos cossos, sostenen que l’actuació policial és “ponderada”, com si els pacients agitats fossin animals salvatges i com si els ciutadans no haguéssim vist les imatges. Dissentim absolutament de qualificar de proporcionada l’actuació policial amb la qual les autoritats de referència han intentat justificar les agressions rebudes i obviar la inadequació i irregularitat de les actuacions d’aquests membres de cossos policials.
A part de la profunda indignació que han suscitat les dues intervencions, la nostra perplexitat és màxima pel fet que dos dels membres del nostre Comitè varen participar en la redacció d’un Protocol de Trasllat Urgent de Malalts Psiquiàtrics l’any 2002 a la conselleria de Salut. Document que posteriorment, l’any 2007, la que fou consellera de Justícia el va fer públic. En l’esmentat document (pàgs. 10-12) , s’explica com s’ha de fer el trasllat dels pacients afectats d’alguna crisi d’agitació (i per extensió: fossin o no pacients amb alguna problemàtica de salut mental) i que va ser ratificat pels que aleshores eren conseller de Sanitat, president del Tribunal Superior de Justícia, fiscal en Cap del Tribunal Superior de Justícia, responsables de tots els Cossos policials a Catalunya, responsable del Servei d’Emergències Mediques, directors dels principals hospitals monogràfics… No cal dir que la filosofia del document no té res a veure amb forma actual d’actuació policial.
Per tant,
RECOMANEM que els actuals dirigents policials no ignorin la normativa dels seus predecessors i als avenços que comportaven, i també molt especialment que la Conselleria de Salut es pronunciï sobre aquests fets, que afecten els Drets Humans dels pacients pels qual hauria de vetllar.
RECOMANEM que indefectiblement les Administracions recuperin el temps perdut i duguin a terme el que ja fa anys va quedar ben establert, notòriament el que fa referència a la formació prevista dels actors implicats, a fi que ningú en pugui sortir tan greument perjudicat.
RECOMANEM finalment també en aquest Dia Internacional dels Drets Humans mantenir pels pacients psiquiàtrics i/o per les persones en situació de vulnerabilitat psicològica o mental la mateixa cura i eficiència que per qualsevol malalt d’un altre estat o etiologia i el compliment d’igualtat que ens imposa en qualsevol cas la Convenció dels Drets de les persones amb Discapacitat (aprovada i signada per l’Estat espanyol el 2008).
A Barcelona, 10 de desembre de 2020.