Què va motivar la creació d’aquest grup?
Des de fa uns anys, amb converses informals amb alguns membres de la FCCSM, va sorgir la inquietud al voltant dels processos de radicalització, tot partint de l’experiència del seu coordinador amb casos relacionats amb sectes destructives i moviments adoctrinants.
Quins són els objectius?
Busquem compartir experiències i coneixement, per tal d’ampliar allò que en sabem de la radicalització, però amb el desig d’unir les diverses mirades al voltant d’aquest complex fenomen.
Quins perfils tenen les persones que formem el grup? Creieu que podria ser enriquidor ampliar el grup amb altres perfils? Quins?
Els participants d’aquest GT són professionals de la salut mental i de la salut comunitària, però també representants religiosos, educadors, integradors socials, professionals de presons i de l’àmbit educatiu. Ha estat un grup de treball basat en la experiència professional dels seus participants amb fenòmens vinculats directa o indirectament amb la radicalització.
Quines accions feu i com us organitzeu per assolir aquests objectius? Feu algun tipus de trobada de manera periòdica?
Ens trobem mensualment, els divendres al matí. El grup es obert a noves incorporacions. El GT decideix organitzar l’any passat, juntament amb l’IGOB de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la jornada “Estratègies multiagencia i les experiències per a la sortida de la radicalització”, que es va impartir a la seu del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) el dia 6 de juliol 2018.
Per què creieu que és necessari aquest grup?
Pensem que és necessari generar pensament en relació a un fenomen que és difícilment pensable, pel nivell de violència que comporta. Tanmateix, pensem que podem ajudar també als professionals que hi treballen al terreny a disposar d’un espai de contenció i pensament. Si bé no aspirem a eradicar la radicalització, podem imaginar maneres de contenir-ho treballant en xarxa i ajudant als professionals i a les famílies a gestionar la detecció i abordatge d’aquest tipus de situacions d’alta complexitat en tres àrees bàsiques: sanitària, educativa i penitenciaria.
Segons la vostra opinió, quins tipus de processos de radicalització són el que més poden afectar a Catalunya actualment?
La radicalització és un estat mental absolut resultat d’un procés psicosocial complex on intervenen nombrosos elements interactuant al mateix temps. La combinatòria dels mateixos, pot donar lloc a situacions de diferent grau de destructivitat personal, familiar i social. Més enllà de la radicalització violenta vinculada al gihadisme, observem que especialment la violència d’extrema dreta és un altre dels àmbits on poden aparèixer fenòmens vinculats a la radicalització violenta.
Quins són els factors que poden ser determinants per al desenvolupament de processos de radicalització? Han variat al llarg de la història?
Els principals factors que incideixen en el procés de radicalització combinen en grau diversos els aspectes individuals (frustració, sentiments d’humiliació o injustícia, etc.), socials (discriminació, marginació, etc.), polítics (conflictes socials o geopolítics), ideològics / religiosos (fonamentalisme, fanatisme, etc.), familiars (vivències traumàtiques, dols, etc.) i grupals (processos adoctrinants). Indubtablement, aquests factors han anat canviat al llarg de la història i el context actual tendeix a afavorir posicionament fonamentalistes en diverses àrees del coneixement i les relacions humanes.
Com valoreu els protocols actuals en relació als fenòmens de radicalització? Quines propostes de millora faríeu?
Des del nostre GT, creiem que un fenomen com aquest no pot quedar reduït a protocols. Si bé són necessaris per a la pràctica professional, perquè permeten ordenar i sistematitzar, també poden tenir un altra cara en tant es poden arribar a convertir en protocols que assenyalin o detectin falsos positius o es facin servir per estigmatitzar.
Què es pot fer a nivell de prevenció? És possible detectar-ho precoçment?
Hem de treballar més amb les famílies i la comunitat, tenint en compte que no podem esperar a que vingui “l’especialista”, sinó més bé treballar a partir del recursos que ja tenim a la comunitat, implicant a tots els agents per tal d’afavorir contextos que permetin transformacions significatives.
Si esteu interessats a participar en el grup, contacteu amb nosaltres a info@fccsm.net