Es compleixem 20 anys de la Fundació CCSM
En aquests dies es compleixen vint anys de la Fundació Congrés Català de Salut Mental i del Patronat d’aquesta institució que juntament amb les valuoses aportacions dels Amics de la Fundació i les successives Juntes Directives, gestionen els seus programes i desenvolupen les seves activitats.
És una bona ocasió per a assenyalar la seva rellevant activitat, amb diferents accions institucionals destinades a la promoció del coneixement i a estimular la creació i desplegament de múltiples programes. D’aquesta manera, la Fundació contribueix a desenvolupar la necessària consolidació de l’atenció a la Salut Mental Comunitària d’acord amb els principis fonamentals de la Salut Pública.
En el seu recorregut i des dels seus inicis compta com a socis protectors amb la col·laboració i el suport dels Col·legis: de Metges de Barcelona, de Infermeres i de Infermers de Barcelona, de Psicologia de Catalunya, d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya i de Treball Social de Catalunya. La Fundació rep també el suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. Amb aquesta àmplia estructura la FCCSM desenvolupa des dels seus començaments múltiples activitats en el camp de la prevenció, foment, promoció i atenció a la Salut Mental Comunitària.
La docència i la investigació són part fonamental de la Fundació. Es desenvolupen en diversos grups de treball, jornades i múltiples congressos que promouen la participació de professionals de diferents disciplines i associacions professionals i comunitàries.
En moments com l’actual, quan una pandèmia global ens ha recordat la importància de defensar la Salut Pública, és important renovar el nostre compromís ferm. La crisi de la COVID19 ha afegit nous reptes per als sistemes sanitaris i per a tots els professionals. No només perquè la malaltia mateixa ha afegit patiment psíquic tant a qui han contret el virus com als que no, sinó també perquè ha fet visibles múltiples fractures i mancances del nostre model de convivència que cal corregir el més aviat possible. Aquestes fissures han resseguit altres ja existents, les marcades per les injustícies socials, pels drames de les migracions, per la diferent capacitat d’accedir als serveis que asseguren molts dels drets bàsics. Ara és moment d’acció: hem de convertir el patiment en dissensions; el dolor en un compromís de solidaritat mútua. Molts dels valors que ens han acompanyat en les últimes dècades tornen a no ser retòrics. La fraternitat emergeix com un principi ètic imprescindible. El conjunt de la ciutadania ha reconegut l’entrega i el coratge dels professionals sanitaris: ara més que mai els valors que han guiat a la FCCSM són un element de referència i una font d’inspiració.
En funció de la seva història d’aquests vint anys m’és molt grat felicitar a totes i tots els que amb les seves valuoses aportacions de tan diverses activitats interdisciplinàries i han construït aquesta sòlida trajectòria institucional. Així mateix, vull reiterar els meus desitjos que la FCCSM continuï col·laborant en la construcció d’un qualificat i equitatiu sistema de salut universal, sustentat en els principis fonamentals de la Salut Pública.
Valentín Barenblit.
Metge Psiquiatra – Psicoanalista.
Patró de la FCCSM.