Valoració del 5è Congrés Català de Salut Mental:
Salut mental i societat en un context de crisi: Perspectives, oportunitats i propostes
Memorial Jordi Gol
El passat 6, 7 i 8 de juny, va tenir lloc al CosmoCaixa de Barcelona, el 5è Congrés Català de Salut Mental sota el títol: “SALUT MENTAL I SOCIETAT EN UN CONTEXT DE CRISI: PERSPECTIVES, OPORTUNITATS I PROPOSTES” – MEMORIAL JORDI GOL. Va convocar prop de 400 participants, fonamentalment professionals de l’àmbit de salut mental, de l’atenció primària de salut i dels serveis socials bàsics d’atenció primària. D’acord amb els resultats obtinguts en l’enquesta d’avaluació, el nivell de les intervencions i continguts del congrés i el seu impacte en els mitjans de comunicació (premsa, ràdio i TV), podem afirmar que el Congrés ha estat un èxit. Ens ha permès aprofundir en els principis fundacionals de la FCCSM: interprofessionalitat, interdisciplinarietat, obertura a les forces socials i de la cultura, compromís amb la millora de la salut de la ciutadania, receptivitat a les demandes i necessitats emergents relatives a la salut mental en el context individual, familiar i social, etc. En particular, el Congrés ens ha permès l’anàlisi de les repercussions de la crisi en la salut mental i de les respostes professionals i de la ciutadania en aquest context.
En aquest sentit, algunes de les reflexions i propostes que es desprenen del Congrés són:
- Els determinants socials, influeixen clarament en la salut de la població.
- El context actual de crisi té repercussions en la salut mental de la població.
- Ara més que mai, calen respostes des d’una perspectiva de salut mental comunitària.
- Cal evitar el risc i la tendència a la medicalització del patiment que pateixen molts ciutadans.
- El paper dels moviments socials, ha esdevingut clau i caldrà enfortir-lo i incorporar-lo plenament en les estratègies d’intervenció.
- Resulta fonamental la dimensió ètica dels professionals i de les institucions en un context de crisi com l’actual.
- Usuaris, familiars, professionals i ciutadans en general, han de participar en el disseny de noves propostes que esdevenen necessàries i urgents per millorar, des d’un servei públic d’accés universal, una atenció digna i eficaç als problemes de salut mental de la nostra societat.
Malgrat aquesta primera valoració molt positiva, cal també fer autocrítica, identificar les mancances, corregir errors i valorar la orientació de les properes iniciatives i projectes a desenvolupar. En aquest sentit, avancem unes primeres propostes:
- Redacció d’unes conclusions i recomanacions per part de cada un dels Grups de Treball del Congrés.
- Elaboraració d’una “Declaració Barcelona 2013 – 5è CCSM”, de caràcter més ampli, referit a l’estat actual i perspectives de la salut mental en l’actual conjuntura.
- Convocatòria d’una Jornada postcongrés sobre “Crisi, Salut Mental i Polítiques Socials” amb la eventual participació de Joan Benach, Carme Borrell, Prof. Gómez Beneito, entre d’altres.
- Elaboració d’un projecte d’estudi a nivell europeu i de caràcter multicèntric, dirigit per Gianni Tognoni, sobre la influència de la economia en la salut (tema a confirmar).
- Constitució, continuïtat i/o remodelació de diferents grups de treball en el marc de la FCCSM (Salut Mental Comunitària, GIE, entre d’altres).
- Organització d’un acte sobre “Empoderament i Antiestigma”, a propòsit de la presentació del llibre novel·la titulat “El Escritofrénico. Un tratado sobre la curación de la psicosi” de Raul Velasco, membre del Grup de Pensadors de la FCCSM i de Radio Nikosia.
.
Com en les altres edicions, desitgem que aquest 5è Congrés possibiliti, tal com el seu títol ja suggeria, noves “PERSPECTIVES, OPORTUNITATS I PROPOSTES”..!
Us animem a participar-hi directament, ja sigui amb el vostre suport a la nostra/vostra Fundació fent-vos Amics, incorporant-vos als grups de treball existents dins de la FCCSM, fer-vos presents a través dels espais virtuals que hem obert a la xarxa o bé dirigint-vos directament a nosaltres proposant iniciatives i propostes, SOM-HI!