LA MALETA DE JOCS
Aquesta iniciativa, comença a la trobada europea de joves de l’estiu del 2018, on es van reunir diferents grups de diferents països europeus i en total sumàven més de 50 nacionalitats.
En aquest encontre es va treballar al voltant dels processos migratoris i, en concret, sobre els dols migratoris a través de jocs. Aquests, els quals van ser dissenyats i dinamitzats pels joves de Bèlgica, van tenir molt bona acollida tant pels joves com pels adults que els acompanyaven.
Una de les conclusions que van arribar és la necessitat i alhora la dificultat de parlar d’aquests temes perquè no es faciliten espais ni existeix massa disposició per escoltar-ho. Per altra banda, els professionals de la salut mental, d’educació i dels serveis socials observen les dificultats que tenen els joves per elaborar els dols i manifesten la importància que ho puguin fer, tant per la salut general i mental, com per fer un procès d’adaptació exitós en el sentit més àmpli del terme.
A partir d’aquí es va anar concretant el projecte i es va decidir, conjuntament amb el grup de Brussel·les i Nàpols, dissenyar més jocs per treballar d’una manera distesa els dols migratoris.
Aquests jocs, que en total seran 7, un per cada dol (tot i que sempre se solapen uns amb altres) recreen de forma lúdica els dols del procès migratori.
La metodologia de les sessions és la següent: primer hi ha l’acollida, les presentacions, si els participiants no es coneixen, es realitzen diferents dinàmiques per “trencar el gel”, quan ja s’ha fet aquest pas previ, es passa a explicar les normes del joc i es procedeix a jugar.
Quan es finalitza la sessió de joc el grup es disposa en rotllana i és el moment de reflexionar del què ha passat , què els ha despertat, ressonat l’experiència de jugar i del joc. Els joves de Migraespai són els que ho dinamitzen a través d’unes preguntes guia que faciliten la reflexió, la participació i la relació amb els aspectes de la realitat de cadascú.
El projecte acaba de rebre el suport de l’Ajuntament de Barcelona.